2014. október 6., hétfő

21. fejezet II.

Majdnem nekirontok a nővéremnek. A lánynak, akinek kisbabája van, akit ugyan szeretek, de legalább öthónapos terhes, s mindennek ki van szolgáltatva, most talán gyengébb mint bármikor eddig volt. És abban a pillanatban, hogy a csapatunk meglátja a ziháló Katniss, aki a földön fekve próbál levegőhöz jutni, s megérzem a talpam alatt a repülőgép mozgását, tudom, hogy mindennek vége. Mintha a szívemet erősen kezdené markolni valami, s mi több, kiszakítana belőle egy darabot, ahogyan a kezemet ökölbe szorítom, és senki sem akadályozhatja meg, hogy elkiáltsam magamat.
-          Katniss, még is hogy képzelted? Ott vannak a családtagjaink, és neked is velük kell lenni. Most a Kapitóliumba megyünk, az igazi gyilkos városba, te pedig semmit sem tehetsz az ellen, hogy megöljenek, téged, és a kisbabádat is. Mi sem biztos, hogy túléljük….. – a hangom egyáltalán nem hasonlít önmagamra, ahogyan idegesen, és dühösen nézek rá Katnisre, de belül még is remegek. Mert most itt ez a lány, a nővérem, akit szeretek, akit én is féltek, akárcsak ő engem, velünk jön, oda, ahol még az én életem sincsen biztonságban. De már semmit sem tehetünk. A repülőgép teljes erőből kezd távolodni a földtől, arról a helyről, ahol a szeretteim vannak. Még látok egy halvány kis pontocskát belőlük, anyuból, apuból és a legjobb barátnőmből, akik mostantól talán biztonságban vannak itt a Tizenharmadikban, de őt, a nővéremet, akit a legjobban nem akarok elveszíteni, őt nem tudjuk most megvédeni. Érzem, hogy az erő kiszáll a testemből, s a földre hanyatlok, miközben félek, hogy mindjárt kicsordulnak az első sós könnyek, melyről tudom, hogy több is fogja követni. Johanna káromkodik, Finnick pedig dühösen beszél Katnissel, aki mellett most én ülök, s bár az előbb kiabáltam rá, még is erősen markolom a karját. Kisbaba korom óta csak ő volt nekem, s most nem azt a helyzetet választotta, hogy itthon marad, hanem egyszerűen a rá oly jellemző makacsságából felkapaszkodott a repülőgépre. Én pedig most félek a legjobban.
-          Mi történt, jól vannak? Mi ez a lárma? – látom, ahogyan a repülő egyik ajtaja kivágódik, és Paylor elnöknő viharzik be rajta, aki önként vállalkozott, hogy elkísér bennünket a Kapitóliumba, ahova később majd Seneca és Sharona is fog érkezni, de a vezetők közül két embert, pontosabban Adriant és Plutarchot pedig arra kellett választani, hogy a Körzetben maradjon az ottani dolgokat ellátni. De látom, hogy még az ő erős tekintete is megmerevedik, és hatalmas nagy fekete szemei csodálkozva merednek a nővéremre, mintha csak nem akarná elhinni, hogy itt áll. A térkép, melyet eddig tanulmányozott úgy fityeg a karjában, mint egy kicsike jojó, mellyel sokat játszottak a Tizenkettedik Körzetbeli gyerekek, köztük én is.
-          Miss Everdeen? Megkérdezhetem, hogy még is mit keres itt? – nyögi ki végül ő is, miközben megdörzsöli a szemeit, mintha csak rosszul látott volna. Katniss lassan feltápászkodik a földről, de még mindig fogja a kezemet, ahogyan magyarázni kezdi Paylornak, mi is volt ezzel a célja. Talán én, és a családunk ismeri a nővérem makacs, és kiszámíthatatlan természetét, melyről sokszor tett tanubizonyságot éveken át. S, most sem csoda amit tett, ellenben, hogy egy pillanatig nem gondolt arra, hogy nem csak magára kell figyelni, ott van a kisbaba is, aki talán ugyanúgy megsérülhet, mint maga a nővérem. Johanna és Finnick idegesen a falnak támaszkodik, tudom, hogy már várják, mikor is készülünk elő, de eközben az elnöknő nyugodtan, néha néha bólintva hallgatja a szavakat.
-          Nos, miss Everdeen, azt hiszem nem csoda, hogy ezzel nem csak engem lepett meg. Maga terhes, és tudom, mivel is jár ilyenkor, ha a harctérre megy, gondolom erre nem is gondolt. De viszont ha már itt van, vissza nem tudunk menni. A repülőn két kabin van, az egyikben én, a stáb, a testőrök, és nos, most maga fog elhelyezkedni, a másikban pedig a kiszabadítócsapat, akiknek még fel kell készülniük mindenre, és jól kialudni magukat. Nem számít, hogy itt van a húga, világos? – biccent a nő Katnissnek, s bár látom, hogy ideges, de próbálja türtőztetni magát. A nővérem erősen megszorítja a kezemet, s szürke szemeivel rám néz, mintha csak azt akarná sugallni, majd beszélünk majd. Paylor a kezével az oldalsó kabin felé int, mire Katniss lehajtja a fejét, s egy utolsó kézfogással elbúcsúzik tőlem mielőtt lassan bevánszorogna a kabinba. Látom, hogy Johanna idegesen fújtat egyet, Paylor pedig a homlokát dörzsöli, amikor becsukódik az ajtó, s egyedül mi maradunk a berregő gép ebben a részében.
-          Végül is Prim, a nővéred most is elérte amit akar. Jön a Kapitóliumba. – próbál viccelődni Finnick, de én csak leroskadok a padlóra, jelezve, hogy most ez nem éppen jó hely itt. Ahogyan a szememet körbejáratom a kis termen, ahol vagyunk egyre több jelet fedezek fel benne, melytől már előre félek. A földön három hálózsák hever egymás mellett, ha minden igaz pontosan hajnalban fogunk megérkezni a fővárosba. Oldalt egy kis fegyvertár van, balták, szigonyok, melyeknek már a látványától is végigfut a hátamon a hideg. Valamint egy kis mosódtál, három előkészített ruha, és egy olyan asztal, ahol étkezni lehet, de mind a ruha, mind a fegyverek mutatják, hogy már nincsen sok időnk. Míg Katniss a repülőből nézi talán, nekünk igen is be kell vetnünk magunkat, ott kell lennünk az élvonalban, s ahogyan egyre több ideje repülünk, annál inkább érzem magamhoz fizikailag közel a Kapitóliumot,s  benne a lázadókat, Snow elnököt, és Harryt. Érzem, hogy a térdeim remegni kezdenek, s a fejemet ösztönösen is Paylor irányába kapom, aki éppen magyaráz valamit, de a figyelmemet nem tudom elterelni. Tudom, túl jól ismerem magam ahhoz, hogy rájöjjek, az én remegésem már nem fog elmúlni egészen a fővárosig.
-          Nos, ezután azt tesznek, amit akarnak. Még egyszer át kell tanulmányozni a térképeket, minden egyes sarkot, kerületet, ahova hamarosan megérkeznek. Fel kell venniük a kikészített ruhákat, fegyvert kell választaniuk, és elő kell készíteni a hátizsákjukat, hogy holnap hajnalban tökéletesen induljanak. Nos, nincs hátra, csak körülbelül tizenkét óra, és maguk a Kapitóliumban lesznek. – érzem, hogy a hátamon végigfut a hideg, ahogyan megérzem magamon Paylor sötét tekintetét, mely egyáltalán nem kedves, hanem inkább határozott. Határozott, és elszánt.
-          Nem csak maguk, hanem mi, egész Panem népe, aki már mióta elnyomásban él, várja ezt a pillanatot. Már harcok folynak, s lehet, azt képzelik elégszer elmondtam, de még is újra mondom. – Finnick nagyot sóhajt, Johanna pedig a nőre szegezi nagy barna tekintetét, miközben érzem, hogy a szívem, és egy benne lévő óra szinte visítani kezd,
-          A Kapitóliumba mennek, ahol fel vannak készülve. Snow erős, okos, és soha nem félt lecsapni senkire. Egyetlen egy rossz lépésük is elég, és megbukunk. Maguknak is fontos szerepük van a lázadásban, és Panem jövőjében. De míg eddig csak álmodoztunk, róla, most itt van az alkalom. Mert Panem jövője ott, és most fog eldőlni. Maguk pedig nagyon számítanak. – a nő szavai szinte visszahngoznak a fejemben, ahogyan egyet biccent, s óvatosan kilép a szobából, egyenesen a repülő vezetői részébe. De hiába ment el, mind a hárman ledöbbenve állunk. Úgy érzem magam, mint akit most locsoltak le hideg vízzel, s szembesítették arról, mit várnak el tőle, mit is kell tennie. És úgy kezdek vacogni, egyenesen remegni, mintha csak  hideg víz lenne a ruhámban. Az elmémben pedig zakatol, csak is egyetlen egy mondat zakatol: Panem jövője ott, és most fog eldőlni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése