2014. augusztus 24., vasárnap

18. fejezet I.



Önként jelentkezem! Ez a szó most is ugyanazt váltja ki az összegyűltekből, mint annak idején, amikor a nővérem hangosan zihálva és üvöltözve jelentkezett helyettem önként a Viadalra. S most itt vagyok én, remegő kézzel, s a homlokomon csorgó izzadsággal, hangosan és levegőt kapkodva nézek a terem vége felé, az összes vezető felé. Mintha az agyam még fel sem fogta volna ennek az egész tulajdonságát, csak annyit látok, hogy a teremben, hirtelen megáll az élet. Mindenki, az összes vezetők, a győztesek, a jelenlévő kamerások is megdermedve bámulnak rám, s a hangom, amit mondtam szinte jéggé fagy a levegőben, s még mindig ott lebeg. Érzem, hogy mindenembe eljut a szívem heves dobogása, bejárja a végtagjaimat. Önként jelentkeztem! Önként jelentkeztem Harry kiszabadítására. Látom, ahogyan először Sharona tér magához a sokkból, ahogyan a fejével lassan rám néz, a szemeivel úgy néz, mintha nem is én, ez a gyenge és kicsi lány állna előtte.
-          Prim, önként jelentkeztek? Te, Finnick és Johanna önként vállalkoztok Harry Black kiszabadítására és minden azzal kapcsolatos dologra? – érzem, hogy Sharona hangjából mintha a csodálkozás, a hatalmas nagy csodálkozás árad, ahogyan óvatosan a kezemet a sajgó oldalamhoz kapom, s próbálok lassan lélegezni. Látom, hogy a terem végében Finnick tengerzöld szemei hatalmasra nyíltak, s még a száját is kitáltva bámul felé, miközben Johanna komor ábrázatára egy hatalmas nagy vigyor kúszik fel.
-          I… igen…. Önként jelentkezünk! – a hangom remeg és gyenge de még is van benne valami, egy kicsike határozottság, ami azzal jön elő, hogy Harryre gondolok. Ebben a pillanatban jelentkeztem arra, hogy érte megyek, valakiért, akit őszintén szeretek, akinek fogtam a kezét az Arénában, s akivel már hónapok óta álmodok. Eddig itt éltem teljesen tehetetlenül, nézve a sok videót, melyben a szemem láttára kínozzák meg őt, de most hirtelen eljött, talán korán, talán nem akartam, de itt a lehetőség. A lehetőség, hogy végetvethessünk a szerelmem fájdalmának, szomorúságának és kínzásának. Nehéz, veszélyes, borzalmas…… mintha ezek a dolgok nem nyernének nagy jelentőséget az agyamban, csak is a fiú képe, a tudat, hogy megmenthetjük, az zakatol.
-          Prim, nem teheted! – ugrik fel hirtelen mellőlem Katniss, és erősen megmarkolja a kezemet, mintha egy rántással szét tudná roppantani a csuklómat.
-          Tudom, hogy szerelmes vagy, de a halálba küldöd magad, nem teheted, nem engedem! – a nővérem hatalmas nagy szürke szemeivel egyenesen rám néz, miközben lassan beszél hozzám, s látom, ahogyan a homlokán kidagadnak az erek.
-          Miss Everdeen, tudja, hogy mi a helyzet, ha valaki önként jelentkezik. Sajnálom, ebbe nem szólhat bele. – Seneca Crane határozott hangja hasítja keresztül a levegőt, mire Katniss ösztönösen is elengedi a csuklómat, s látom, hogy lehajtja a fejét.
-          Csak a bajba kevered magad. A halálba mész Prim. – suttogja a fülembe, ahogyan lassan előrébb lépek a vezetők felé, oda, ahova Sharona intett. Érzem, hogy még mindenem pulzál, az adrenalin még az ereimben hömpölyög, s a szívem elfacsarja az idegesség, és a bűntudat a nővérem miatt, de ugyanakkor az izgatottság és az esély, hogy tehetünk valamit arra kényszerít, hogy nagyot nyeljek, és lassan, remegő lábakkal továbbmenjek az asztalhoz.
-          Köszönöm, hogy eljöttek. Johannával, Finnickkel és Primmel itt maradunk, maguk pedig indulhatnak. Holnap délelőtt jöjjenek be, akik katonának jelentkeznek, s mindent megbeszélünk, délután pedig indulhat a toborzás. Köszönöm, hogy eljöttek. – Sharona óvatosan felemeli a fejét, és int a többieknek, akik már mindent megbeszéltek, hogy indulhatnak. Látom, hogy néhányan mosolyogva, mint Brutus, vagy Cashmere néz ránk, tudom, hogy ők nem akartak volna benne lenni a kimenekítésben, elvileg, ők nem ismerik Harryt. De amint meglátom Peetát, aki belekarol a nővérembe, s kivezeti, Katniss még hátranéz, nagy szürke szemeiből szinte sugárzik a düh, a düh és a fájdalom. Erősen szorítom ökölbe a kezem, hogy megakadályozzam, hogy a lábaim meginduljanak, s egyenesen kifussak innen, bocsánatot kérni a nővéremtől. Prim, te most már önként jelentkeztél, és innen ehhez tartsd magad! A vezetők most közvetlen közelünkben állnak, úgy érzem magam, mint amikor először hoztak ide a Körzetbe. Mindannyian magasak és határozottak, csak én  vagyok köztük, az itt állók közül olyan kicsi, olyan fiatal.
-          Miss Everdeen, most meglepődtem magán. Azt hittem a maguk románca Harry Blackkel is Snow egyik Kapitóliumi fogása, elvégre megmenekültek az Arénából mind a ketten. De azt kell mondjam, ahhoz képest, hogy maga ilyen fiatal, érzi az igaz szerelmet. Kedvesség, gyengédség, önfeláldozás. Úgy tűnik tényleg nagyon szereti a fiút. – néz rám nagy kék szemeivel Seneca Crane, úgy néznek ki, mint a jégcsapok, mire idegesen összeborzongom.
-          Szeretem..…. – nyögöm ki, miközben idegesen kulcsolom össze magam előtt az ujjaim.
-          Csak, hogy mostantól maguk önkéntes jelentkezők. Nincsen többé visszaút, nincs visszatáncolás, erre fel kell készülni, és meg kell csinálni. – Sharona komolyan folytatja, mire Johanna és Finnick bólint, mind a ketten erősen koncentrálnak a vezetőkre, s most jövök rá, hogy nekik is jót tettem ezzel. Nincsen visszaút. Innen már nincsen. Kiráz a hideg, ahogyan lassan bólintok, s eszembe jut, hogy ez olyan, mint az Arénában a fémlap, amire ha ráálsz nincsen visszaút. Olyan akár a Viadal.
-          Idegileg és fizikailag is nagyon sokat kell készülniük. Az első hetekben a katonákhoz küldöm önöket egy kis kiképzésre. Mindannyiuknak vannak fő fegyverei, azzal tökéletesítik a bánásmódot, de még gyakorolni kell a mozgást, a lövést és az egyes veszélyek kiismerését. Aztán elméletileg fogom önöket képezni. Megtanulnak minden egyes dolgot a Kapitóliumról, hol vannak a gyenge pontok, a Békeőrök helyei, hol lőhetnek magukra és a többi. Na meg persze arról az épületről, ahol minden bizonnyal Harryt őrzik. – kiráz a hideg, ahogyan a fiú jut az eszembe, de most még is egy furcsa érzés száll rám. A remény apró és halvány sugara, hogy talán létezik, hogy megszabadítsuk, hogy ott legyek, amikor újra meglátom a fiút, a fiút, akit igazán szeretek…
-          Holnaptól kezdve kezdődik a Kiképzésük. Hajnalba idejönnek, és megkezdik a fizikai kiképzést. Körülbelül két hétig fog tartani, úgy nevezett magánképzésnek is lehet mondani, mert maguk külön fognak edzeni a katonáktól. És ennek a végén pedig egy kis próba elé állítom önöket, melyből tökéletesen kiderül, hogy milyen a hidegvérük, és milyen csapatot alkotnak. Prim, szerintem neked a szimulációk nem ismeretlenek. – néz rám Sharona, hatalmas nagy szemeivel tudom, hogy mire céloz. Amikor énekeltem Ruta mutánsának, s amikor először tettem lázító dolgokat a Játékmesterekkel szemben. Bólintok.
-          Holnap reggel találkozunk. Nagyon fontos a hidegvér, a csapatmunka és a kitartás. Maguk már nem gyógyítók. És ne feledjék. Nincsen visszaút!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése