2014. június 23., hétfő

12. fejezet I.

Sziasztok! Nos, azt hiszem ez a fejezet egy igen fontos része lesz a sztorinak. Sokat gondolkoztam, hogy csináljam e így, alakítsam át e így, de most őszintén kíváncsi vagyok, mit szóltok hozzá. Nem volt könnyű, de kíváncsi vagyok a véleményetekre. Jó olvasást :)
                                                                                                    
-       Prim, itt vagyunk! – érzem, ahogyan valaki erősen rázza a vállamat, mire ösztönösen is felcsapom a szemhéjamat, és majdnem hátraugrom ijedtemben. Annia Black áll előttem fehér orvosi ruhában, kezében egy kis elsősegély dobozzal, melyen szintén nagy piros kereszt van. Itt vagyunk! Megérkeztünk! Ez a Nyolcadik Körzet! Érzem, hogy a szívem egy hatalmasat dobban, miközben óvatosan megpróbálok felállni, de majdnem elesem, ahogyan a világ hirtelen forogni kezd előttem, minden egyes pontjával, amit eddig láttam. Érzem, hogy már az ujjaim is remegnek, és a fogaim vacogni kezdenek a hideg miatt, ahogyan a lány a kezembe ad egy elsősegély dobozt, és egy húzással felránt az ülésről. A légpárnás hiába elszigetelt, még így is hallom, ahogyan kintről emberek kiáltoznak, gyerekek sírnak, és valami, egy légpárnás hangos visítását is hallom, ahogyan Paylor elnöknő, és Seneca Crane lassan mellénklép.
-       Prim, kérlek figyeljetek. Innen néhány méterre van a kórház. Abban a pillanatban, hogy leértek kezdejetek el futni, olyan gyorsan ahogyan csak tudtok, mert akkor nem fognak meglátni. Az úton is sok sebesült van, de ne azokhoz menjetek,hanem be a kórházba. Fontos, hogy betartsátok az utasításainkat, mert életveszélyes a helyzet. – a nő nagy fekete szemeivel egyenesen rám néz, miközben eszembe jut, hogy annak idején én nem tartottam be a szabályokat. Én lógtam meg az erdőbe, és én őrültem meg. Most, mi tartana vissza, biztosan meg fognak bízni bennem?
-       Mostantól a mikrofon működni fog a fületekben, amikor csak tudtok jelentsetek. Húsz perce volt az utolsó támadás, de nem tudjuk, mikor jön a következő gép. Itt szembe van egy hatalmas épület, ez a városháza. Prim, te már ismerheted. Ha, bármi bajt is észleltek, azonnal gyertek oda. Nem akarjuk, hogy bajotok essen, hogy esetleg bent rekedjetek. Nem hisszük, hogy támadni fogják a kórházat, de az utasítást mindig tartsátok be. Most menjetek az ajtóhoz, és ha szólok, fussatok. Már több gyógyító van bent. – érzem, hogy mindenem megborzong, és remegni kezd, ahogyan Paylorra figyelek. Meg kell tennem, Most engedelmeskednem kell az utasításoknak. De a fejem fáj, szinte forog körülöttem a világ, ahogyan a szívem dobbanásától és az ereimben száguldozó adrenalintól alig érzek valamit.
-       Ügyes legyél, te nagykacsa. És tedd azt, amire kértek. – a kijárat előtt ölel meg Katniss, aki majd azzal a néhány győztessel fog menni a nagy épülethez. De érzem, hogy az ő kezei is remegnek, és a szíve erősen ver. Ez halálosan veszélyes. Csak némán bólintok, és a dobozt a kezembe véve megállok Annie mellett.
-       Készüljetek! – szólal meg a mikrofonom, melybe minden bizonnyal Paylor beszél, miközben észreveszem, hogy a gép ajtaja lassan kezd kinyílni. A szívem egyre hevesebben dobog, ahogyan a térdeim is remegni kezdenek, hiába próbálok megállni. Fussatok, ahogyan csak tudtok.
-       Három, kettő – Paylor lassan és nyugtatóan beszél, de én mégsem érzem azt. Az ajtó már kitárult, és már csak mindket vár. A gyógyítókat.
-       Most! – hirtelen a lábaim ösztönösen is elindulnak, és az adrenalin futásra készteti a testemet, ahogyan kilépek az ajtón. Hirtelen megcsap a hideg levegő, melybe kiáltások és sírások vegyülnek, s a kinti terep, ahol már látom a nagy kórházat. Oda! Óvatosan futni kezdek, miközben a kezemben erősen markolom a dobozomat. Érzem, ahogyan a  homlokomról patakokban folyik az izzadság, miközben a szemeim előtt fekete pontok kezdenek táncolni. Futás! Hallom, ahogyan balról, valaki hangosan felkiált, mintha egy velem egykorú lenne, s jobbról hangos sírás hallatszik. Futás! A pontocskák viszont egyre inkább beterítik a látómezőmet, mintha el akarnámnak nyomni, nem akarnának engedni tájékozódni, ahogyan hirtelen a lábam megbotlik valamiben. Futás! Ne fogalkozz semmi mással, irány a kórház. De a pontok nem akarnak tágítani, én pedig kezdek pánikba esni. A térdem annyira remeg, és alig látok valamit, hogy hirtelen valami erősbe ütközöm, és a testem a földre csapódik. Ösztönösen felkiáltok a fájdalomtól, ahogyan próbálom megdörzsölni a szemem, hogy lássak is valamit. Elég volt! A fekete pontok még mindig ott táncolnak, nem akarnak elmenni, ahogyan érzem a szívem heves dobbanásait.
-       Prim, gyere siess! – Annie hangja ránt ki engem, ahogyan érzem, hogy erősen megmarkolja a karomat. Egy pillanatra eltűnnek a pontok, és meglátom, hogy a sárban fekszem, néhány méterre a kórháztól, Annie pedig mellettem áll. De ekkor hirtelen meglátok valamit az égen, valamit, ami kiabálásra éás remegésre késztet, miközben felmutatok az ég irányába. A vörös láthatáron egy nagy repülő tűnik fel, mely berregve, szinte visítva szántja a levegőt, mire mindenem remegni kezd. Mennem kell! De ekkor hirtelen meglátom, hogy nincs a kezemben az elsősegély dobozom. Most! Az adrenalin hirtelen felrántja a testemet a földről, és ösztönösen is futásra készteti, futásra, melyet remegő lábbal és kalapáló szívvel teszek meg. Amint beérünk az kórház ajtaján egy nagy csattanást hallok, egy csattanást melyet hangos és zavarodott kiáltások követnek, majd elnémuló csönd. Érzem, hogy a pontok lassan kezdenek visszatérni, ahogyan a fejemet ösztönösen is a hang irányába  fordítom. A bombázó repülő újra itt van, és valahol itt a Nyolcadik Körzetben rombolt. Miattam. Érzem, ahogyan Annie beránt az ajtón belülre a kórházba, mire megcsapja az orromat a jól ismert fertőtlenítő szaga, és a kiáltások, amint segítségért kérnek. A kórházban, amely nagyon kicsi, de még is sok az ágy, alig uralkodik világítás. A félhomályban csak néhány kis lámpa ég, de még is jól látom azt a sok beteget, akin ma itt segíteni kell. Annie elrobog a terem végébe, miközben én lassan végigjáratom a tekintetem és a szívem verése egy pillanatra lelassul. Betegek. Gyógyítás. Gyógyító vagyok! Hirtelen elmúlik az erős fájdalom a lábamban és gyorsan leporolom a sáros ruhámat, ahogyan magam elé vonom az elsősegély dobozt. Segíteni fogok. Lassan odalépek egy közeli ágyhoz, amiben egy fiatal, huszas éveiben járó nő fekszik, és éppen erősen szorít egy kötést a kezéhez, melyet látom, hogy lassan átáztat a vér. És ekkor, ebben a pillanatban, amikor meglátom a beteg embert elmúlik a fájdalom, eltompulnak a hangok, és csak is rá nézek, arra az emberre, akin segíteni kell. Ezt teszi egy gyógyító. Óvatosan az ágyhoz lépek, miközben kinyitom a csomagomat, és egy kis fertőtlenítőt és kötszert veszek ki.
-       Nyugodjon meg, minden rendben lesz. – nézek a nőre, miközben elveszem tőle a véres rongyot és bekötözöm a kezét, olyan erősen ahogyan csak tudom, és ehogyan tőlem kitelik. Anyu mindig is ezt tanította, hogy úgy dolgozz, ahogyan a legjobban kitelik tőled. Ezután egy férfihez megyek, akinek nagy fejsérülése van, és szinte félájult, majd lassan kezdem őt is ellátni. Milyen régen volt, hogy betegeket
gyógyíthattam, hogy azt tehettem, amit a legjobban szeretek. Ahogy látom, hogy amint bekötözöm a fejét, egy kicsit enyhül a fájdalma, a tudat, hogy segíthetsz valakin, akin más már nem segít, ez a tudat boldogsággal tölt el. Ez az, amikor az ember tesz valamit. Másokért tesz valamit. Úgy dolgozom, ahogy tudok, és ahogyan látom, hogy az embereknek jobb, ösztönösen is elmosolyodom. Éppen egy kislányhoz lépek, akinek a lába mintha törött lenne, és éppen egy nagyobb kötszert emelek ki, amikor egy hang hasít a levegőbe, mire én is odanézek.
-       Primrose Everdeen! Itt van Primrose Everdeen! – a kislány tágra nyílt szemmel és szinte csodálkozó tekintettel mutogat felém, mire ösztönösen is lesütöm a szemem. Persze, én vagyok az idei Viadal győztese, természetesen felismernek. De ekkor nem csak a kislány, hanem egy asszony is rákezdi, a nevemen szólongat, miközben kinyújtja felém a kezét. Óvatosan odalépek, mire elkapja, és erősen megszorítja azt.
Köszönöm. Köszönjük. Kérem, ne hagyják abba, csinálják végig. Hiszünk…. Hiszünk magában. – a nő erősen szorítja a kezemet, miközben lassan a levegőt újabb kiáltások, és újabb emberek zaja tölti be. Érzem, hogy a hátamon végigfut a hideg, ahogyan meglátom az embereket, a kicsiket és nagyobbakat, amint szinte mind kinyújtott kézzel nyúlnak felém, mintha egyszerűen csak meg akarnák fogni a kezemet, mintha egy szorításból erőt nyerhetnek. Ezek az emberek hisznek abban, hogy mi talán megcsinálhatjuk a lázadást, hogy végre eljött annak az ideje, hogy megdöntsük a Kapitóliumot. A kezek fellendülnek, ahogyan egyenként szorítom meg a lágy, vagy éppen érdes kézfejeket, a hideg, vagy élettől duzzadó ereket. Ezek az emberek hisznek a reményben, és a bátorságban is. Bennem és Katnissben is. Pedig látom, hogy tudják, hogy talán nem fogják megérni, mire bármi is történhet. De itt, súlyos sérülésekkel, a halál torkában, de elhiszik, hogy talán most eljött az az idő, amikor megtörhet a félelem, az, ami már több éve uralma alatt tartja az országunkat. Itt vannak, és remélnek, ezek az embreke hiszen abban a reményben, melyet talán én indítottam el annak idején. Az emberek…. Hisznek…. Bennem! Érzem, hogy a szívem egyre hevesebben dobban, ahogyan a hátamon végigfut a libabőr. Elég egy jó szó, egy kézfogás tőle, egy fiatal és gyenge lánytól, aki alig tud valamit, de ők elhiszik. És most, ebben a pillanatban, hogy itt szorítom a kezeket, ígértetet teszek. Szeretném megígérni ezeknek az embereknek, hogy igen is van remény, létezik bátorság, és mi készen állunk a harcra. Sok dolgot ígértem már meg életemben, de tudom, hogy talán ez a leghatalmasabb. Mert ők nem láthatják majd innen, de szeretném, ha fentről látnák a győzelmet. Szeretném, ha véget érne a fájdalom. És itt a lehetőség. Mindenen remeg, ahogyan egy fiatal fiú kezét fogom meg éppen, és óvatosan rámosolygok. Elhiszik, hogy létezik. De ekkor, mintha ez a szent pillanat egy perc alatt véget érne. Mert hirtelen a fülem meghall valamit, egy olyan dolgot, melyet csak azok tudnak, akik valaha voltak már Éhezők Viadalán, akik a lelkük mélyén már ismerik ezt. Hirtelen érzem, mintha valaki erősen arconcsapna, ahogy meghallom az egyre csak hangosulú és hangosuló hangot. Tudom, mi ez. El kell mennünk innen, nekem és Annienek, mert be kell tartani a szabályokat. Hirtelen megemelem a hangomat, hogy megpróbáljak szólni Annienek, aki a terem közepén áll. El kell mennünk. Óvatosan az ajtó felé indulok, mintha a félelem hajtana, de teljes erőmből kiabálok. De a lány nem is hallja. Annie! A kezemmel éppen kinyitom a kilincset, s erősen hadonászva, verdeső szívvel próbálom a tudtára adni, hogy jöjjön. Érzem, hogy az adrenali elárasztja a testemet, s ekkor fordul hátra a lány. Annie! Gyere ki! Gyere…. De ekkor már késő. Az első bomba recsegve, ropogva hullik le, egyenesen a kórház közepére. Én kint vagyok. Annie Black viszont bent maradt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése